11-07-08

Talenkennis van werklozen is bedroevend laag

decoration
De vakbonden en de werkgeversfederaties zijn het erover eens dat de gebrekkige talenkennis van de werklozen een enorme rem zet op de beoogde grotere mobiliteit van kandidaat-werkenden tussen de drie landsregio's. Dat staat in een rapport aan de federale regering van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) en de Nationale Arbeidsraad (NAR).

Tweetaligheid
Slechts 9,7 procent van de bijna 94.000 Brusselse werklozen is goed tot perfect tweetalig Frans-Nederlands. Een op de vijf zegt een 'matige' kennis te hebben van de andere landstaal. In Brussel is de kennis van het Engels beduidend beter dan die van het Nederlands. In Wallonië kent amper 25,5 procent van de werklozen Nederlands. In Vlaanderen ligt dat percentage hoger, maar 45,7 procent van de werklozen geeft toe 'geen Frans te kennen'.

Andere hinderpalen
De vakbonden en werkgeversfederaties dringen aan op een intensiever gebruik van de bestaande taalopleidingen voor werklozen. Volgens de sociale partners, die de dienst uitmaken bij CRB en NAR, zijn de moeizame bereikbaarheid van veel bedrijvenzones en het onvolmaakte aanbod aan regio-overschrijdend openbaar vervoer de belangrijkste andere hinderpalen voor de mobiliteit van werklozen. (belga/tdb)

 
HLN 11/07/08 08u27

12:02 Gepost door Elfyroth in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkloosheid, talen, solliciteren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.