29-09-08

Fortis zweet (en wij zweten mee)

decoration

 

Na een royale injectie van 11,2 miljard euro van de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheid en een korte heropleving op de beurs, staat het beursaandeel van Fortis alweer in rood

Ik heb zelf ook een spaarrekening op Fortis staan en ik weet het niet meer zo goed, eerlijk gezegd. Als we met z'n allen al ons geld gaan afhalen (run on the bank), gaat de bank failliet.

Doen we dat niet en wachten we af kan de bank ook nog failliet gaan in een later stadium, maar dan kunnen we nog steeds beroep doen op een beschermingsfonds voor een maximumbedrag van 20.000 EUR

Nu blijkt dat ook dit beschermingsfonds geen 100% garantie kan geven, want als het geld in het fonds op is, kan er - bijna logisch eigenlijk - ook niet meer uitgedeeld worden.

In dat geval wenden we ons tot de Staat. "De Staat" die moeilijkheden heeft om een regering te vormen, die nu al met een gat in de begroting zit, die problemen heeft om pensioenen te bekostigen, die aangeeft dat de royale ziekenzorg ook wat kostelijk begint te worden,...

Ik weet niet of ik die Staat wel vertrouwen daar begint de miserie: als mensen hun vertrouwen verliezen.

Als mensen hun vertrouwen verliezen in de Staat, in de bank, in de economie, in het leven en uiteindelijk in elkaar, ontstaat de ultieme chaos. Ik mag er niet aan denken hoe dat eruitziet. Ik heb er trouwens ook geen idee van. Mensen die collectief winkelramen ingooien en meenemen wat ze kunnen? Een stormloop op de gebouwen van Fortis waarbij alles wordt geroofd, à la post-Saddam Irak. Inbraken, moorden,... Jeez, wat een scènes in mijn hoofd.

Dat is wat er allemaal kan gebeuren als mensen hun vertrouwen verliezen. Misschien daarom ook dat vele wijze mensen, hoewel ze zelf geen vertrouwen meer hebben, toch positieve moed houden om het goede voorbeeld te geven, als het ware. Omdat ze zich bewust zijn van de gevolgen.

Nu vraag ik mij wel af wat er met deze wijze mensen gebeurt als een meerderheid boze burgers toch het tegenovergestelde doet?

 

Hieronder een aantal gemengde reacties op het gebeuren rond Fortis uit mijn naaste omgeving:

- Net goed voor Fortis! Altijd maar die decadente personeelsfeestjes met kilometers buffet.

- Fortis had maar niet zo stom moeten zijn om ABN Amro te kopen. Ze wisten dat ze het niet konden betalen en toch kochten ze het, naar het schijnt uit wraak.

- We verhuizen ons geld naar een andere bank.

- Alles van de spaarrekening.

- Er zijn nog sterke banken, laten we het daar spreiden, want thuis sparen is ook niet meteen veiligheid ten top.

- Ik haal de helft af van mijn spaarrekening. Eerst zien hoe het evolueert. In het slechtste geval, de rest er ook af (Ik zit in dit groepje).

 

 

 

 

 

 

18:02 Gepost door Elfyroth in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bank, crisis, fortis, beurs |  Facebook |

Commentaren

Uit chaos ontstaat nieuw... Dear,
we zagen het aankomen... en het is nog maar een begin. Hoe we de chaos gaan overleven weten we niet, makkelijk zal 't niet zijn. Maar om iets nieuws te bouwen moet het oude verdwijnen, en zeg nu zelf, de wereld die we geschapen hebben vertoont nogal wat mankementjes. Hopelijk zijn er effectief genoeg wijze mensen om het deze keer beter te doen ? Hoop doet leven.

Gepost door: Helene | 29-09-08

De commentaren zijn gesloten.