04-10-08

Fietsers hebben altijd gelijk

Uit een pol van de Gazet van Antwerpen over ergernissen in het verkeer blijkt dat de meeste mensen zich ergeren aan het niet gebruiken van pinkers. Deze hindernis stond op nummer een in de lijst. Vreemd inderdaad dat ze het als hinderlijk omschrijven, want zonder pinkers kan je geen rijgedrag interpreteren. Het is levensgevaarlijk gewoon.

Op de tweede plaats staat rechts inhalen. Ik wist zelfs niet dat dit bestond of technisch kon bij autorijden (want dan zit je toch ergens op het voetpad of zo?), bij fietsers gebeurt het wel. Op de derde plaats het blokkeren van kruispunten door toch op het kruispunt te rijden wanneer het verkeer reeds strop zit of: "ik wil er ook nog bij".

De lijst gaat ook verder, je kan het hier lezen: http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={9E22...

Daaronder kan je lezersreacties lezen. Wat me daarbij opvalt is de frustratie van sommige lezers tegenover fietsers. Het zijn nogal klassieke uitspraken. Dat fietsers alles zouden mogen en met niemand rekening zouden houden en gewoon (want daar komt het dan op neer) misbruik maken van de bescherming die ze krijgen van het verkeersreglement. 

Dat is zo. Ik ben zelf fietser (al een tijdje). Je ziet wel eens een enkeling (zielig?) voor het rood licht staan wachten. 

Je hebt ook van die amateurtommies die de meest flashy wielerpakjes dragen (alsof je ogen nog niet genoeg pijn doen van al dat geconcentreer op het verkeer) en die dan ook nog als hobby blijken te hebben: zoveel mogelijk mensen, fietsers en andere bewegende wezens van de weg te maaien. Ik dacht dat wielrennen iets anders was. Ze schieten overal langs en als ze dan zelf bijna aangereden worden, (je gelooft het bijna niet) dan ergeren ze zich. 

En ja, fietsers rijden over zebrapaden, op voetpaden, kriskras tussen wagen. Ze steken ook niet altijd hun hand uit als ze willen afslaan (alhoewel ik zelf heb mogen ervaren dat dit soms levensgevaarlijk kan zijn- vooral met al die amateurtommies op de weg).

decoration

Ik denk dat automobilisten nu als protest hierop, want dat valt me natuurlijk ook op, geen voorrang meer verlenen aan fietsers, je verrot schelden als je je voorrang toch durft te nemen (Wilde gij dood of wa?!!), hun deuren openen zonder in de spiegel te kijken, je voorbijrijden op een millimeter afstand van je fiets, afslaan zonder om te kijken enz. enz.

Taxi's en buschauffeurs blinken hier het meest in uit. Ik ben eergisteren bijna van een met stippellijnen afgebakende fietsoversteekplaats (zonder voorrangsdriehoek) gereden door een bus van de Lijn. De chauffeur reed zo kordaat dat ik op den duur toch twijfelde aan wie nu eigenlijk voorrang had. Wat mij wel verbaast is dat zelfs een kind achterop geen emotie teweeg kan brengen bij sommige chauffeurs. 

Met een kind achterop rij ik ook wel anders dan alleen. Ik neem geen risico's, laat ze mijn voorrang maar afpakken, steek maar voor, doe maar onnozel, maar o-wee als ik alleen op de fiets zit...Stoer

De commentaren zijn gesloten.