06-10-09

Turk wil christen of Jood niet als buren

Geplaatst: 05 oktober 2009 18:38

van onze redactie kerk

ANKARA - De Turkse regering is geschrokken van de intolerantie tegenover religieuze minderheden. Volgens een onderzoek zou 35 procent van de Turken geen christenen als buren willen hebben, 42 procent geen Joden en 57 procent geen atheïsten.

Ruim de helft, 55 procent, is voor een beroepsverbod voor niet-moslims bij de rechterlijke macht, de politie en het leger. Maar zelfs in de gezondheidszorg wil 44 procent geen christenen of Joden als arts of verpleegkundige zien.

Turkse media berichtten afgelopen weekend over het onderzoek, dat werd verricht in opdracht van een Joodse stichting, met steun van de Europese Unie. Verspreid over het hele land zijn 1108 mensen ondervraagd. Vicepremier Bülent Arinc reageerde ,,geschrokken'' op de uitkomsten. Hij riep de Turken tot meer verdraagzaamheid op. Religieuze pluriformiteit moet als rijkdom van het land worden gezien, zei hij.

Turkije is een in zichzelf gekeerde samenleving geworden, reageert socioloog Yasin Aktay in de krant Zaman. Hij legt de oorzaak bij intensieve propaganda door ultra-nationalisten; ook zijn samenzweringstheorieën populair die 'buitenlanders' en religieuze of etnische minderheden de schuld geven van alles wat er mis is.

----

Zo, en daarmee denk ik dat we veilig kunnen besluiten dat discriminatie niet eigen is aan het Westen, maar aan de mens (niet allemaal natuurlijk). "Anders" lijkt gewoon een leuk mikpunt voor mensen die te lui zijn om hun verstand te gebruiken voor het logisch verklaren van problemen in hun omgeving.

Het is  ironisch om te zien hoe joden Palestijnen terugpakken na de horror die ze zelf meemaakten in de WO II. Evenals hoe moslims in Turkije andere godsdiensten niet lijken te willen tolereren terwijl hun lotgenoten in het Westen net beklagen dat ze daar niet aanvaard worden.

En als we eenmaal zover zijn dat we alle godsdiensten afgeschaft hebben, dan vinden we vast nog wel iets om onze buur dwars te zitten. Zoals de kleur van zijn veters bijvoorbeeld. Want welke oen draagt er anno 2150 nog rode veters?

 

 

20:31 Gepost door Elfyroth in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, discriminatie, godsdienst |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.