15-10-09

Autisten zijn hip op de arbeidsmarkt

decoration


DEENS BEDRIJF GROEIT DANKZIJ AUTISTEN UIT TOT INTERNATIONALE TOPPER IN IT-SECTOR

15/10/2009

NVT - Opmerkelijke trend op de internationale arbeidsmarkt: autist zijn begeerd. Terwijl ze vroeger haast meteen aan de kant werden geschoven, neemt de vraag naar autistische werknemers vandaag toe. Reden: dankzij hun concentratie en doorzetting presteren ze stukken beter dan gewone werkkrachten.

Geniaal en contactgestoord. Sinds de Hollywoodfilm Rain Man is dat het beeld dat veel mensen van autisten hebben. Helemaal fout is het niet, maar het blijft een karikatuur. Genieën als Albert Einstein, Charles Darwin of Socrates leden vermoedelijk ook aan het syndroom van Asperger, een specifieke vorm van autisme die gekenmerkt wordt door een normale tot bovenontwikkelde intelligentie. 

Bij hoe langer hoe meer werkgevers begint het intussen te dagen. De tijd dat elke autist zonder pardon naar een beschutte werkplaats werd gestuurd, lijkt voorbij. Want welke baas droomt nu niet van werknemers die loyaal, stipt, nauwkeurig en supergeconcentreerd kunnen werken? Kwaliteiten die bij autisten erg vaak voorkomen. Als hij op de juiste plek zit en duidelijke instructies krijgt, verzet een autist in de privé vaak meer en beter werk dan zijn collega's. 

Eén en ander kwam aan het licht toen het Deense bedrijf Specialisterne, dat IT-toepassingen uittest, zes jaar geleden autisten begon aan te werven. Bedrijfsleider Thorkil Sonne (49), zelf vader van een autistisch zoontje, nam het risico maar kreeg er geen spijt van. Vandaag draait zijn firma een omzet van ruim twee miljoen euro en staat het aan de vooravond van een internationale doorbraak. Met klanten als Microsoft, de grootste bank van Scandinavië Nordea en het wereldwijde IT-bedrijf CSC kan de Deen ongegeneerd van een 'succesverhaal' spreken. 

Nochtans ontdekte Sonne het talent van de autist louter toevallig. Omdat zijn zoontje Lars zelf aan Asperger lijdt, zocht hij alle info over de aandoening op. Maar hij raakte pas echt met verstomming geslagen toen zijn zoon op een dag een Europese wegenkaart uit het blote hoofd wist te reconstrueren. 'Dankzij mijn zoon merkte ik dat het hele Rain Man-imago dat rond autisten hangt gewoon misplaatst is', aldus Sonne. 'Die mensen zijn niet gek. Integendeel, als het gaat om geheugen, concentratie, systematisch handelen, doorzetten en repetitief werken zijn autisten fenomenale werkkrachten.' 

Vlaanderen telt naar schatting 30.000 autisten, van wie 15.000 met een normale tot bovengemiddelde intelligentie. De meesten leven van een uitkering. Maar langzaam maar zeker begint de arbeidsmarkt ook hier autisten te ontdekken. Twee jaar geleden ontstond zo Passwerk, een Belgische organisatie die autisten inzet voor softwareactiviteiten. En nog opmerkelijker: volgens de Vlaamse Vereniging voor Autisten werken hier in heel wat informaticabedrijven autisten... zonder dat ze zelf weten dat ze autist zijn. 
(Het Nieuwsblad)

 

09:46 Gepost door Elfyroth in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autisme, arbeidsmarkt |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.