30-10-09

Regeerverklaring Van Rompuy 2009

decoration

Ben het nu aan het lezen, een paar snelle bedenkingen, als leek uiteraard:

 

- 26 pagina's met regelafstand 2 leest inderdaad gemakkelijker bij een toespraak;

- Twin Peaks model afgekeken van de Nederlanders?

- Sterk pro-euro(pa).

- Regelmatige vergelijking met jaren dertig

Ik begrijp wel niet in welk opzicht Van Rompuy het huidige beleid als beter beschouwt dan in de jaren dertig waar men "budgettair en monetair de teugels strak aanhaalde." Dat doet men nu toch ook: budgetten worden ingekrimpt en overal wordt er bespaard.

- Ik vind het transparante woordgebruik en de korte zinnen dan weer wel goed. Het maakt de tekst toegankelijk voor een breed publiek.

- "Lastenverhoging op arbeid werden vermeden"...Dat zou er nog aan mankeren. Enkele pagina's verder lezen we dat de federale regering een lastenverlaging zal invoeren die vanaf 2010 "op kruissnelheid" zal komen. Hoe dit dan juist zal werken, wordt niet vermeld.

- Er is een Toekomstfonds voor de gezondheidszorg. Dat zou men niet oprichten als er genoeg geld was voor gezondheidszorg net zomin als het Zilverfonds.

- Er komen ook "gedragswijzigende fiscaliteit ten bate van het leefmilieu en maatregelen voor een meer billijke fiscaliteit". Dit impliceert dat de huidige fiscaliteit dus niet billijk (genoeg) is. Let wel: het creëeren van maatregelen is een ding, het implementeren ervan een ander en de goede werking is maar pas het laatste hoofdstuk. Het zal dus nog niet voor morgen zijn, die billijke fiscaliteit.

Het eerste stuk van deze zin is waarschijnlijk iets in de aard van het fiscaal belonen van uitgaven ten gunste van het (leef)milieu, maar dat hadden we al.

- De hippe woorden "duurzame energie" maken plaats voor "duurzame economie".

- De boeren zullen door de federale regering op Europees niveau verdedigd worden.

- "De BTW voor de horecasector zal voor maaltijden gebracht worden op 12%".

- Afstappen van kernenergie wordt met 10 jaar uitgesteld.

- Een opvolgingscomité zal toezien dat onze energieprijzen in geen geval hoger liggen dan de buurlanden.

Waarom kan dat niet voor internet? Deze verklaring rept met (bijna) geen woord over informatisering, computers of internet wat meteen ook onze achteruitgang hierin op Europees niveau verklaart. Informatisering kwam eenmaal aan bod, in het stuk over hervorming van justitie.

- Een concreet nationaal beleid voor het klimaatbeleid dat tegen 2020 concrete resultaten moet afwerpen, dient nog overlegd te worden met de gewesten.

- Globaal denken.

- Het Verdrag van Lissabon wordt een paar keer aangehaald.

- Militaire aanwezigheid in Afghanistan blijft in elk geval tot eind 2010.

Weet er iemand hoe België daar überhaupt is beland?

- Belgocongolese betrekkingen normaliseren.

- "In 2010 zullen wij de doelstelling van 0.7% van het BBP voor ontwikkelingssamenwerking bereiken."

Ik weet niet of dit hetzelfde betekent als effectief 0.7% van het BBP schenken. Daarvoor begrijp ik de zin niet goed genoeg.

- Hervorming justitie. Basisakkoord klaar tegen einde 2009.

- Migratie aanpakken. Meer duidelijkheid bij asielaanvragen. Hoe precies? Ik ga de tekst niet citeren, maar het komt hierop neer: door mensen die mogen blijven te vertellen dat ze mogen blijven en door mensen die niet mogen blijven te vertellen dat ze niet mogen blijven.

Tja...zo ver waren we ook al.

- Het stukje over het verwerven van de Belgische nationaliteit is het concreetst tot hiertoe (heb wel 24 pagina's moeten wachten, maar allaa): 1) een verblijfsrecht van onbeperkte duur is nodig voor de aanvraag van de Belgische nationaliteit door vreemdelingen  2) bij een veroordeling voor bepaalde ernstige misdaden zal het mogelijk worden de Belgische nationaliteit af te nemen 3) voor gezinshereniging worden inkomenseisen gesteld aan persoons wiens partner naar België komt  4) een federale gegevensbank moet helpen tegen de bestrijding van schijnhuwelijken.

 

Algemeen oordeel:

Nu lees ik normaal geen regeerverklaringen, maar ik vind dit toch een hele vage tekst en hoewel ik ervan overtuigd ben dat het op sommige plaatsen vast wel een strategisch doel dient, kan ik me niet van de haastigheid van de tekst ontdoen.

Er wordt veel beloofd en dat is ook eigen aan een regeerverklaring, maar het pleidooi heeft geen stevige basis. Het lijkt een magere verzameling van ideëen en plannen en ook een beetje een naar de mond praten van bepaalde groepen.

Ik zou van een regeerverklaring wensen dat er voorafgaand aan de plannen een (prognostisch) onderzoek verricht werd en dat de resultaten hiervan gebruikt werden om de aankondiging van deze plannen te onderbouwen.

Ik mis ook concrete toepassingen. Hoe gaat men bijvoorbeeld meer billijke fiscaliteit creëeren? Eén voorbeeldje maar. Niets.

Het geheel deed me een beetje denken aan nalatige leerlingen die de avond vooraf om 23u nog snel hun huiswerk gaan maken.

29-10-09

Ongebreidelde discriminatie: de mens is niet genoeg

 

Print artikelStuur artikel doorVoeg toe aan knipsel

Zwarte katten niet zo gewild

29-10-2009 08:23

DEN HAAG (ANP) - Zwarte katten zijn minder populair dan hun anders gekleurde soortgenoten.

Dat stelt de Dierenbescherming donderdag, aan de vooravond van Halloween. In onder meer Groot-Brittannië zijn zwarte katten aanzienlijk minder populair in de weken vòòr de feestdag op 31 oktober. Maar in Nederland is dit volgens de Dierenbescherming altijd het geval.

„Dat geldt niet alleen voor zwarte katten”, stelt een woordvoerster. „Maar òòk bijvoorbeeld voor zwarte honden. Die stralen geen gezelligheid uit, en dat is toch iets dat mensen van een huisdier verwachten”. Om die reden zijn donkere dieren die in asielen verblijven moeilijker te plaatsen dan hun lichte soortgenoten. „Terwijl er òòk hele lieve zwarte honden en katten zijn”.

http://www.refdag.nl/artikel/1441840/Zwarte+katten+niet+zo+gewild.html

10:11 Gepost door Elfyroth in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: discriminatie, huisdieren, dieren, katten, zwart |  Facebook |

24-10-09

De Standaard

decoration
De Standaard was mijn favoriete krant tot voor kort. Ik weet niet of jullie het ook gemerkt hebben, maar de krantenkoppen zijn ineens zo plat geworden. De titels zitten steeds meer vol met blote tieten, seks en Hollywoodsterren...Ik kan soms het verschil niet meer maken met Het Laatste Nieuws.

Ik had nooit gedacht dat de krant me zou gaan irriteren, maar vandaag is het zover. Adieu, De Standaard, het ga je goed.

 

21:45 Gepost door Elfyroth in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kranten, de standaard, nieuws, actualiteit |  Facebook |

15-10-09

Autisten zijn hip op de arbeidsmarkt

decoration


DEENS BEDRIJF GROEIT DANKZIJ AUTISTEN UIT TOT INTERNATIONALE TOPPER IN IT-SECTOR

15/10/2009

NVT - Opmerkelijke trend op de internationale arbeidsmarkt: autist zijn begeerd. Terwijl ze vroeger haast meteen aan de kant werden geschoven, neemt de vraag naar autistische werknemers vandaag toe. Reden: dankzij hun concentratie en doorzetting presteren ze stukken beter dan gewone werkkrachten.

Geniaal en contactgestoord. Sinds de Hollywoodfilm Rain Man is dat het beeld dat veel mensen van autisten hebben. Helemaal fout is het niet, maar het blijft een karikatuur. Genieën als Albert Einstein, Charles Darwin of Socrates leden vermoedelijk ook aan het syndroom van Asperger, een specifieke vorm van autisme die gekenmerkt wordt door een normale tot bovenontwikkelde intelligentie. 

Bij hoe langer hoe meer werkgevers begint het intussen te dagen. De tijd dat elke autist zonder pardon naar een beschutte werkplaats werd gestuurd, lijkt voorbij. Want welke baas droomt nu niet van werknemers die loyaal, stipt, nauwkeurig en supergeconcentreerd kunnen werken? Kwaliteiten die bij autisten erg vaak voorkomen. Als hij op de juiste plek zit en duidelijke instructies krijgt, verzet een autist in de privé vaak meer en beter werk dan zijn collega's. 

Eén en ander kwam aan het licht toen het Deense bedrijf Specialisterne, dat IT-toepassingen uittest, zes jaar geleden autisten begon aan te werven. Bedrijfsleider Thorkil Sonne (49), zelf vader van een autistisch zoontje, nam het risico maar kreeg er geen spijt van. Vandaag draait zijn firma een omzet van ruim twee miljoen euro en staat het aan de vooravond van een internationale doorbraak. Met klanten als Microsoft, de grootste bank van Scandinavië Nordea en het wereldwijde IT-bedrijf CSC kan de Deen ongegeneerd van een 'succesverhaal' spreken. 

Nochtans ontdekte Sonne het talent van de autist louter toevallig. Omdat zijn zoontje Lars zelf aan Asperger lijdt, zocht hij alle info over de aandoening op. Maar hij raakte pas echt met verstomming geslagen toen zijn zoon op een dag een Europese wegenkaart uit het blote hoofd wist te reconstrueren. 'Dankzij mijn zoon merkte ik dat het hele Rain Man-imago dat rond autisten hangt gewoon misplaatst is', aldus Sonne. 'Die mensen zijn niet gek. Integendeel, als het gaat om geheugen, concentratie, systematisch handelen, doorzetten en repetitief werken zijn autisten fenomenale werkkrachten.' 

Vlaanderen telt naar schatting 30.000 autisten, van wie 15.000 met een normale tot bovengemiddelde intelligentie. De meesten leven van een uitkering. Maar langzaam maar zeker begint de arbeidsmarkt ook hier autisten te ontdekken. Twee jaar geleden ontstond zo Passwerk, een Belgische organisatie die autisten inzet voor softwareactiviteiten. En nog opmerkelijker: volgens de Vlaamse Vereniging voor Autisten werken hier in heel wat informaticabedrijven autisten... zonder dat ze zelf weten dat ze autist zijn. 
(Het Nieuwsblad)

 

09:46 Gepost door Elfyroth in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autisme, arbeidsmarkt |  Facebook |

14-10-09

Vrouw in brand gestoken in Antwerpen

decoration
In de Antwerpse wijk Dam hebben de hulpdiensten zaterdagnamiddag een jonge Marokkaanse vrouw dood in haar woning aangetroffen. Het 18-jarige meisje was erg verbrand. Een autopsie zal moeten uitwijzen of ze aan haar brandwonden is bezweken. De politie is een moordonderzoek gestart, schrijft De Morgen.

"Het gaat om een verdacht overlijden", zegt Sven Lommaert van de Antwerpse politie. Noch hij, noch het parket wil details kwijt over de zaak. "In dit stadium van het onderzoek kunnen we nog niet uitweiden over de doodsoorzaak of de omstandigheden waarbij het meisje om het leven is gekomen", verklaart parketwoordvoerster Dominique Reyniers.

Buurtbewoners spreken over een duiveluitdrijving, maar volgens Reyniers zijn daar nog geen aanwijzingen voor. (belga/adv)

--

Er zijn nog geen feiten bekend, maar hier alvast mijn analyse.

Scenario 0

Meisje is eindelijk 18. Ouders hebben huwelijkspartner klaar, maar het meisje wil liever alleen gaan wonen.

Scenario 1

Seks voor het huwelijk gehad, per ongeluk zwanger en toch nog met de desbetreffende partner willen verdergaan. Mogelijks autochtone partner. Familieleden eerste verdachten.

 

Scenario 2

Meisje ging uit met Marokkaanse drugsdealer en besloot om een punt te zetten achter hun relatie om een of andere reden. Drugsdealer die het meisje nu als een goedkope slet ziet, neemt wraak.

 

Scenario 3


Meisje ging uit met Marokkaanse jongen en heeft hem bedrogen. Marokkaanse jongen, die het meisje nu als een goedkope slet ziet, neemt wraak.

 

Scenario 4

Meisje had plannen om het Centraal Station op te blazen. Familie ruikt onraad en op het ogenblik dat ze haar hardhandig willen uithoren, steekt het meisje zichzelf in brand om niet te hoeven verraden wie haar opdrachtgevers zijn.

Scenarios verzinnen is zo leuk. Het toont ook aan dat je op basis van weinig gegevens nog zoveel kanten uit kan. Daarom misschien best wachten op het echte verhaal...

 

 

 

 

 

16:37 Gepost door Elfyroth in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dam, moord |  Facebook |

11-10-09

Dipje

decoration


Als je een beetje slimmer (Ik vind slim zelf nogal arrogant klinken en gebruik liever "geïnteresseerd". Daar vloeit vanzelf kennis uit.) bent dan de gemiddelde mens, krijg je vaak de indruk omringd te zijn door "domme" mensen. Mijn gesprekken worden beperkt tot het dagdagelijkse gezaag over hoe slecht de wereld niet is, dat politiekers allemaal zakkenvullers zijn en dat de wereld naar de knoppen is en wat ik als middageten ga maken. Zucht...


Ik wil best praten over dingen die verkeerd gaan in de wereld, maar dan moet het ook ergens over gaan. Globalisering, economische monopolies, geschiedkundige oorzaken, enz. spelen bijvoorbeeld een rol. Maar niet dat er een politiek figuur op televisie verschijnt en nog maar net zijn microfoon grijpt om iets te zeggen en dat er dan al commentaar volgt van "Alle politiekers deugen niet.". Dat is geen onderbouwde kritiek. "Ja, maar je ziet toch aan zijn gezicht dat het een leugenaar is."...Onbeslist


Of: Wat vind je van dit of dat (actuele gebeurtenissen)? - Ach ja, de wereld is naar de knoppen. (Als je dit antwoord 4 keer krijgt, is de lol er ook snel af.)


Of: Waarom moet dit of dat zo (tradities)? - Hoe wil je het dan anders doen? 


1) Dat is geen antwoord op mijn vraag

2) Ik wil het toch niet veranderen, ik wil gewoon weten waarom we sommige dingen doen, waar die tradities vandaan komen, maar ook daar is dan vaak geen pasklaar antwoord op. Dat vind ik pas dom. Mensen die dingen traditiegetrouw doen, zo overtuigd van de traditie, zonder ook maar iets te weten over de geschiedenis van zo'n ritueel.

Of: Hey, weet je wat? Ik heb iets gelezen over tijdservaring tegen hoge snelheid in de ruimte. (Dit gesprek duurt maximum 2 minuten, tenzij ik er op eigen initiatief een langere monoloog van maak.)


Ik verveel me stier-lijk! Anderzijds, kunnen zij er ook niet (altijd) aan doen dat ze zo zijn. Sommigen zijn laaggeschoold, sommigen zijn niet geschoold, sommigen zijn geschoold, maar niet geïnteresseerd. Anderen zijn gewoon te lui om een intellectuele inspanning te doen.

Daar word ik nu boos van. Hoe kan je op de wereld rondlopen zonder te willen weten hoe dingen werken? Ik begrijp dat niet. Het is alsof deze mensen rondlopen op de aardbol met oogkleppen, net genoeg zicht op de dagelijkse dingen, de vleselijke dingen, eten, drinken, seks, slapen, eten,...Onbeslist Denken?

- Denken over eten: zou obesitas kunnen verhelpen;

- Denken over drinken: denk maar aan overmatig alcoholgebruik;

- Denken over seks: en geen ongewenste kinderen of ziektes maken;

- Denken over slapen: een volwassene heeft minimum 7 uur slaap per dag nodig.


Aaargh, denk dan toch een beetje.

20:16 Gepost door Elfyroth in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nadenken, filosofie |  Facebook |

Krantenkoppen lezen: een leuke bezigheid

Pedo's hebben vrij spel
Nieuw dieptepunt voor PvdA
Man schiet verloofde per ongeluk dood
Paal door ruit burgemeester
Zanger van Boyzone (33) overleden
'Ontsnapte gevangenen geholpen door hoofd'
Maradona op het nippertje
Golfer raakt arm kwijt
'Maddie is in Zweden'
Geen celstraf voor seks met kind (13)
Man vraagt op Facebook seks met kind
Suarez scoort ook voor Uruguay
Tiener amputeert eigen been
Kind (15) sterft op voetbalveld
Ouders executeren moordenaar kind
'Regisseur wil Megan Fox dood hebben'
Politie arresteert 27 actievoerders
Grote alcoholcontrole in Rotterdam
Politie arresteert ETA-verdachten
NAVO doodt Talibanstrijders

17:13 Gepost door Elfyroth in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: negatieve boodschappen, negativisme |  Facebook |