31-12-09

CNN toont hoe agenten inrijden op Iraanse betogers

 

De CNN zou beter tonen wat Amerikanen zelf in Irak aanrichten.

Vanaf 1:19:00

 

16:00 Gepost door Elfyroth in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oorlog, cnn, irak, iran, politiek, vs |  Facebook |

30-12-09

Extra taks op USB-sticks, MP3-spelers en harde schijven

decoration

Vanaf 1 februari moeten consumenten voor USB-sticks, settopboxen, mp3-spelers en externe harde schijven een extra kopieertaks betalen. Door een daling van de inkomsten op de 'oude' dragers als cd's en cassettes, drong beheersmaatschappij Auvibel aan op een uitbreiding van de kopieertaks naar zowat alle digitale systemen.

Taks uitgebreid
Wie van plan is om zich een iPod of externe harde schijf aan te schaffen, stelt dat beter niet uit, nu blijkt dat op zowat alle digitale informatiedragers vanaf 1 februari 2010 een nieuwe kopieertaks rust. Die geldt nu enkel nog voor onder andere blanco cd's en dvd's, maar wordt uitgebreid naar usb-sticks, externe harde schijven, mp3-spelers, en smartphones; alle elektronische apparaten dus waarmee het mogelijk is om informatie te kopiëren.

Voor een iPod met een flashgeheugen van 64 gigabite wordt binnenkort een kopieertaks van 3 euro aangerekend. Wie denkt aan een harde schijf van meer dan 1 terrabyte, moet 9 euro extra ophoesten. De nieuwe regeling werd goedgekeurd door de ministerraad, op voorstel van minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).(Matthias Declercq)

(bron: De Morgen)

Nu is deze kopieertaks op zich niet zo nieuw meer. Wel de uitbreiding ervan en ook de hernieuwde motivatie zoals we die hier lezen. Aanvankelijk diende het initiatief om de verliezen door illegale downloads te recupereren, maar als ik het artikel goed begrijp, dan moet de consument nu een belasting betalen omdat de producenten van dragers als cd's en cassettes minder winst maken. Dan denk ik aan Maxwell, Emtec, enz.

Wel, dan vind ik dat we op ons brood in de GB ook maar een kopieertaks moeten betalen, want de lokale bakker op de hoek verliest er inkomsten aan.

Enkele bijkomende bedenkingen:

- Aangezien dit de (portefeuille van de) consument aanbelangt: Waarom een gesloten ministerraad en geen referendum? Weet je wel, regering door het volk.

- De oorspronkelijke motivatie ging over illegaal downloaden, een verleiding die moeilijk te weerstaan is. Maar ja, overspel en billenknijpen zijn voor sommige mensen even aanlokkelijke verleidingen. En het is niet omdat de verleiding er is dat we er dan maar aan moeten toegeven. Als we dat zouden doen...

Maar wat ik dus wilde zeggen is: Waarom moeten eerlijke surfers betalen voor wat oneerlijke surfers doen. Dat is hetzelfde als beslissen dat de straf van een moordenaar verdeeld moet worden over het hele land: iedereen gaat 3 tot de min zesde seconde in de nor en ziezo, probleem opgelost.

- Met de huidige technologische ontwikkelingen en dan vooral voor het opsporen van mogelijke terroristische aanslagen (er zijn er toch al wat succesvol verhinderd), hoe moeilijk is het eigenlijk nog om illegale downloads online op te sporen en doelmatig te bestraffen?

Natuurlijk zitten we ook niet muurvast: je kan nog steeds online uit het buitenland kopen bij wijze van protest of om die drie euro te kunnen besparen. Of je kan kiezen dat je gewoon geen toestellen meer koopt waar zo'n belasting op geheven wordt.

Ik denk evenwel niet dat nu massaal illegaal downloaden uit protest een goede oplossing is. Met uitspraken als "Sterren hebben al genoeg geld" en "De regering beliegt ook iedereen" maakt niemand een punt. OK, met dat laatste een beetje.

Het is niet aan ons om te beslissen wie hoe rijk mag worden als dat geld eerlijk verdiend werd. Als je toch gelooft dat je dat recht hebt en je roept tegelijkertijd dat je democratie wil, dan heb je een affiliatieprobleem en moet je misschien eens wat literatuur in huis halen over een zekere meneer Marx.

 

 

 

 

29-12-09

2010

decorationZo, we zijn op weg naar een nieuw jaar.

 

Laten we eens allemaal nadenken over wat we zelf (dus niet iemand anders) verkeerd hebben gedaan dit jaar en hoe we dat volgend jaar anders gaan doen. Ik geef een paar fictieve voorbeelden:

- Ik heb niet genoeg tijd gemaakt voor mijn kinderen (Ik heb te hard gewerkt; ik redeneerde dat dit de kinderen ten goede komt. Uiteindelijk: als er geen geld binnenkomt kunnen zij niet gelukkig zijn.)

- Ik heb te weinig respect getoond voor mijn ouders (uiteindelijk zorgen zij wel voor mij en woon en leef ik hier toch gratis. Dat gaat niet heel mijn leven zo zijn.)

- Ik heb te weinig tijd voor mezelf gemaakt (Zie mij hier lopen);

- Ik heb te veel geld uitgegeven aan (vul in) (Was dat echt nodig?);

- ik heb gelogen tegen (vul in) terwijl dat eigenlijk niet nodig was (Hoe zou ik me voelen als ik erachter kwam dat ik op die manier belogen was?);

- Ik heb inderdaad niet hard genoeg gestudeerd (En maar tieren tegen mijn ouders en omgeving dat ik mij kapot heb gestudeerd, terwijl ik gewoon op stap ging. Voor wie doe ik dit eigenlijk?);

- Ik zaag te veel en altijd over dezelfde dingen (Ik denk dat ze het thuis al wel doorhebben. Tijd voor een nieuwe plaat?);

- ...

Je kan alleen maar verbeteren als je weet waar de fouten zitten.

Veel succes!

09:46 Gepost door Elfyroth in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwjaar |  Facebook |

25-12-09

Let's go shopping!

Openingsuren winkels open op ZONDAG in Gent

(openingsuren.com)

00:15 Gepost door Elfyroth in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, winkelen, internet, openingsuren com |  Facebook |

23-12-09

Michael Moore

decoration

In een speech in een vol auditorium (zie Documentaire: Orwell rolls in his grave), zei Michael Moore:

“Anthropologists are going to dig us up and they’re not going to understand us,"

"And we’ve made a mistake: we left a record of ourselves. Oh, we’re going to look like assholes. We’d better leave a note behind to explain our actions.”

Voor een man die de halve wereld als dumbos en assholes beschouwt, had ik toch een kleine nuance verwacht tussen wie de graafwerken uitvoert en wie de gedragsstudies doet.

 

11:17 Gepost door Elfyroth in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: michael moore, antropologie |  Facebook |

De Standaard zoekt nieuws

Herinner je een tijd geleden een post van mij over het feit dat het niveau van De Standaard danig gezakt is naar ordinaire cafépraat.

Nu wordt het nog mooier: als er al eens intellectueel uitdagend artikel in staat dan moet het van een concurrerende krant komen. Is er daar dan geen enkele journalist op het idee gekomen om eens regelmatig in de EU perskamer te gaan kijken (http://europa.eu/press_room/index_en.htm)?

 

De Standaard Online - Paniekknop voor sociale netwerksites

 

Neen. Dit is zelfs geen journalistiek meer, want ook de bronvermelding voldoet niet "donderdag in de Morgen". Schrijf dat eens in je eindwerk.

Het feit dat deze krant op 9 stond in de recente top 10 in de verkiezing Website van het jaar als eerste krant en met als eerstvolgende krant Het Laatste Nieuws is ontmoedigend.

Het ziet er wel een democratisch resultaat uit. Aan die volgorde is ook goed te zien dat de twee genoemde kranten steeds meer op elkaar gaan lijken.

Zonder daarmee lezers van deze kranten te beledigen uiteraard.

00:11 Gepost door Elfyroth in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de standaard, journalistiek, media, kranten |  Facebook |

22-12-09

Worstenbrood

Dit heb ik gisteren gemaakt. Ik heb dit daarvoor nog nooit gemaakt.

Het bladerde geweldig voor een recept zonder bladerdeeg, maar ik vond het toch maar te dik. Heel lang in de oven gelaten tot het buiten lekker goud was, maar toen we begonnen te eten was het deeg van binnen nog niet droog. 

Het vlees had ik (gelukkig) op voorhand al apart gebakken.

Ofwel ligt het aan mijn oven, want die werkt ook niet meer naar behoren.

18:01 Gepost door Elfyroth in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: worstenbrood, recept, koken, keuken |  Facebook |