29-01-10

Pensioen sparen

decorationEen tijdje geleden heb ik een bericht gepost over pensioenen en voorzienigheid hierbij. Er was een tijd dat je kon gaan werken en oud worden en simpelweg je eerlijk verdiende pensioen ontvangen achteraf, maar die is nu voorbij. Er zijn te veel ouderen (weer zo'n slagzin om de oudere bevolking te stigmatiseren) en te weinig jongeren en met de "nieuwe" jongeren uit "nieuwe" landen willen we liever niets te maken hebben. Dus hebben we een probleem.

Ik denk dat ik toen welwillender stond tegenover pensioensparen dan nu. Uiteindelijk vind ik het nog steeds vreemd dat je je geld decennia lang vastzet op een rekening om er daarna misschien wat winst op te maken, maar zeker belasting op te betalen.

Het is een som geld die je beschikbaar stelt aan je bank (gratis en voor niets) en waar je bank naar (goed) believen mee kan investeren en/of opnieuw uitlenen tegen interest. Nu, een bank moet natuurlijk ook overleven, maar je krijgt niets wezenlijks terug voor de dienst die je de bank hiermee bewijst, geen zekerheid.

Als je je bedenkt dat een gewone particulier bij sommige banken heuse (woeker)interesten betaalt bij het lenen van zo'n som geld.

En als de bank de bal misslaat met jouw pensioengeld en we weer in zo'n "bubbel" terechtkomen, dan kunnen ze je nog altijd doorverwijzen naar het fonds dat de overheid heeft voorzien in zo'n noodgevallen met een max. van 100,000 EUR, was het toch?

Ik denk dat veel mensen momenteel deze redeneringscrisis doormaken. Het vertrouwen in de overheid en in de banken is zoek.

Ik vraag me ook af hoeveel mensen werkelijk beseffen dat ze gratis geld lenen aan de banken en aan de overheid (met alle bedrijfsvoorheffingen, andere voorschotten en hun late terugbetalingen) en hoe weinig men daarvoor in verhouding terugkrijgt.

De commentaren zijn gesloten.