08-05-10

The Show Must Go On

The show must go on...Ze nemen het wel wat letterlijk in de Wetstraat. Opeens gaan verschillende partijen op zoek naar bekende gezichten. De ene probeert het met Anne de Baetzelier en de ander met een figuur uit Amnesty International en ook Bracke wil zijn kans wagen.

Nu alle geliefde thema's uitgespeeld zijn (gezondheidszorg, pensioenen, jobs) haalt men de poppen uit de kast. Het spreekt mij als kiezer niet aan. Ik vind het al erg genoeg dat niemand in geen enkele beschikbare partij mij als kiezer op dit ogenblik aanspreekt en dat men het nu in de showbizz of bekende-figuren-poel moet gaan zoeken versterkt mijn afkeer alleen maar.

Daarom zou ik liever niet gaan stemmen. Echter hebben we in België stemplicht wat ik niet vind passen in een vrij land. Het beperkt mijn gevoel van vrijheid dat ik niet vrij kan kiezen om al dan niet naar de stembus te trekken. Het beperkt ook mijn gevoel van en mijn vertrouwen in vrijheid dat ik door deze vorm van democratie gedwongen word om te gaan stemmen op mensen, idolen en symbolen waarmee mijn mening niet overeenkomt. Dit zegt trouwens wat over verkiezingsresultaten. Het creëeren van nieuwe partijen is ook geen oplossing gebleken. Althans niet voor mij.

decoration

De bestaande partijen? CD&V vind ik...Tja: Yves Leterme...Het behoeft geen uitleg, denk ik. Open VLD heeft zich met haar neus voor economie helaas niet kunnen/willen bewijzen in deze  crisis, wat me nochtans een buitenkansje leek voor een liberale partij. LDD vind ik te populistisch (beetje een naar-de-mond-pratende partij). SLP is na een jaar al uitgestorven als ik me niet vergis. VB is politiek in de kleuterklas en daarmee verwijs ik vooral naar de repliek in de plenaire zitting op de aanmaning van Patrick Dewael. Dat soort retoriek getuigt van weinig stijl en intelligentie, als dat al de bedoeling was. Dan was er vorig jaar ook nog een blote-borsten-partij, dacht ik, waarvan ik de naam vergeten ben, maar ik denk niet dat die mij zou aangesproken hebben afgaande op hun borstencampage. Groen! ben ik het met veel programmapunten wel eens, maar ik zie het niet als een partij die kentering teweeg kan brengen, zelfs niet op vlak van het milieu. De SP.A vind ik ook een naar-de-mond-praten partij geworden. De N-VA vind ik dan weer een van de weinige partijen met een sterke partijvoorzitter, in die zin dat Bart altijd zegt waar het op aan komt. Maar ook de Dewever-retoriek getuigt soms van te weinig respect en dat vind ik wel belangrijk in een dialoog met partijen met een ander standpunt. Wat heb je dan nog? PVDA. Hm, ook weer een partij die het verschil niet zal maken, alhoewel ze wel wat sterke programmapunten naar voren brengen. Ik moet wel zeggen dat ik soms het gevoel heb bij deze partij dat ze zich wat ergert aan mensen met een intellectueel beroep vanuit de veronderstelling dat het allemaal miljonairs (in wording) zijn? Waarschijnlijk zijn er nog zo'n kleine partijtjes, maar deze verkiezingen zijn anders. Nu moeten we stemmen op een grote partij die het verschil zal maken en die partij...Die zie ik (nog) niet in de lijst staan.

De verkiezingspeiling (hier: http://www.verkiezingspeiling.com/) laat op dit ogenblik een zware verrechtsing zien. Alleen al daardoor voel ik mij weer geroepen om te gaan stemmen. 

Dilemma.


13 Mei 2010: Op dit ogenblik ziet het ernaar uit dat ik niet ga stemmen.

De commentaren zijn gesloten.