31-05-10

Weet wat je eet: Cacao

In mijn vorige post over cacao ging het met name over cacaopoeder en hoe weinig cacao daar eigenlijk in zit.

Zo, wat kan je dan gaan doen? Wel, een logische stap is op zoek te gaan naar voeding met juist wel veel cacao. En dat heb ik dus gedaan en ik heb gekozen: pure chocolade aan 85% cacao.

decoration

 

Aan dat percentage dacht ik wel een goede deal gedaan te hebben. Eens thuisgekomen zette ik dan een kop koffie om voor de eerste keer in mijn leven - want ik denk niet dat ik al ooit zo'n zuivere chocolade heb geproefd - te proeven van mijn aankoop.

Hoe zal ik het zeggen...De ervaring was zeer vergelijkbaar met toen ik voor de eerste keer mosterd at...En nu geloof ik pas dat het goed is voor je gezondheid, vaak zitten daar ook niet zo'n lekkere dingen tussen.

Pure (en dan bedoel ik puur puur, hoger dan 54% en zeker vanaf 85%) is bijna niet te genieten. Het is echt bitter, het zoete is er helemaal uit. Ik denk dat je dit spul moet leren eten, net zoals je koffie en alcohol leert drinken. Dat je smaakpapillen de rijkdom ervan nog moeten ontdekken, want ik betwijfel niet dat die erin zit, ergens.

Toch blijft het een aanrader. De gezondheidsvoordelen van donkere chocolade zijn gekend (antioxidanten, bloeddrukverlagend, natuurlijk anti-depressivum, cholesterolverlagend).

Mijn logisch verstand vertelt me dat hoe hoger het cacaogehalte, hoe hoger het gezondheidsvoordeel. Immers, hoe minder cacaogehalte, hoe meer suiker. Dat er meer vet bijkomt bij een stijgend cacaogehalte is dan weer wel goed, omdat het gaat om gezonde vetten en die bestaan ook jawel.

Laat je dus niet misleiden, je alledaagse Twix, Snickers, Maltesers en de hele reutemeteut zijn niet de chocolade waarover men het heeft als men zegt dat chocolade gezond is.

De commentaren zijn gesloten.