31-05-10

Weet wat je eet: Cacao

In mijn vorige post over cacao ging het met name over cacaopoeder en hoe weinig cacao daar eigenlijk in zit.

Zo, wat kan je dan gaan doen? Wel, een logische stap is op zoek te gaan naar voeding met juist wel veel cacao. En dat heb ik dus gedaan en ik heb gekozen: pure chocolade aan 85% cacao.

decoration

 

Aan dat percentage dacht ik wel een goede deal gedaan te hebben. Eens thuisgekomen zette ik dan een kop koffie om voor de eerste keer in mijn leven - want ik denk niet dat ik al ooit zo'n zuivere chocolade heb geproefd - te proeven van mijn aankoop.

Hoe zal ik het zeggen...De ervaring was zeer vergelijkbaar met toen ik voor de eerste keer mosterd at...En nu geloof ik pas dat het goed is voor je gezondheid, vaak zitten daar ook niet zo'n lekkere dingen tussen.

Pure (en dan bedoel ik puur puur, hoger dan 54% en zeker vanaf 85%) is bijna niet te genieten. Het is echt bitter, het zoete is er helemaal uit. Ik denk dat je dit spul moet leren eten, net zoals je koffie en alcohol leert drinken. Dat je smaakpapillen de rijkdom ervan nog moeten ontdekken, want ik betwijfel niet dat die erin zit, ergens.

Toch blijft het een aanrader. De gezondheidsvoordelen van donkere chocolade zijn gekend (antioxidanten, bloeddrukverlagend, natuurlijk anti-depressivum, cholesterolverlagend).

Mijn logisch verstand vertelt me dat hoe hoger het cacaogehalte, hoe hoger het gezondheidsvoordeel. Immers, hoe minder cacaogehalte, hoe meer suiker. Dat er meer vet bijkomt bij een stijgend cacaogehalte is dan weer wel goed, omdat het gaat om gezonde vetten en die bestaan ook jawel.

Laat je dus niet misleiden, je alledaagse Twix, Snickers, Maltesers en de hele reutemeteut zijn niet de chocolade waarover men het heeft als men zegt dat chocolade gezond is.

30-05-10

http://www.ikstemniet.be./

decoration
Geachte politici

U hebt de voorbije dagen, weken, maanden en jaren bewezen uw verantwoordelijkheid niet te kunnen, te willen of te mogen opnemen. Als u uw verantwoordelijkheid niet opneemt, dan kunt u dat ook niet van ons verwachten.

Bij deze verklaren wij dan ook dat wij niet zullen opdagen tijdens de volgende verkiezingen.

Wij stemmen niet mee.


Hoogachtend

 

Zo luidt de brief van de mensen die officieel niet gaan stemmen. Ik vind de brief wat pover, hoewel de basisgedachte wel duidelijk is. Ik zie elke politicus zich hier probleemloos onderuit muizen. Zo bijvoorbeeld:

Verantwoordelijkheid opnemen? Uiteraard hebben wij getracht onze verantwoordelijkheid op te nemen en in onze visie hebben wij dat zelfs tot onze beste capaciteit gedaan. Echter is het zo dat men in een regering nooit alleen regeert. Men werkt samen met andere partijen die op sommige onderwerpen andere visies hebben en in een goed functionerende democratie is het niet meer dan normaal om respect te tonen voor andere visies en met elkaar tot een dialoog te komen. Het is enkel op die manier dat de wensen van de kiezers ook vervuld kunnen worden.  Door samen met alle verkozen partijen tot beslissingen te komen die tegemoetkomen aan de wensen van de kiezer. Dat is onze taak, dat is onze verantwoordelijkheid en dat hebben wij gedaan. Daarom is het complete omzin om te beweren dat we geen verantwoordelijkheid hebben willen opnemen en nog sterker: om die valse stelling vervolgens te gebruiken als voorwendsel om dan maar niet te gaan stemmen.  Het is ook jammer om te zien dat mensen tot die beslissing komen en tegelijkertijd hopen dat er iets zal veranderen. Het feit dat de politieke dialoog in sommige gevallen niet lukt of leidt tot teleurstellingen bij de bevolking is niet iets dat wij 100% kunnen vermijden. Mensen zullen altijd van mening verschillen, maar als we nu ook eens naar elkaar zouden willen luisteren, dan kan er ook al veel kan bereikt worden. En daar gaan we voor op 13 juni en daarna uiteraard ook. Dankuwel.

26-05-10

Open VLD wil meer blauw op straat

decoration

 

 

 

Of: hoe snoep ik zoveel mogelijk rechtse kiezers af nu de peilingen wijzen in de richting van een rechtse overwinning....

Noord-Korea gedraagt u of anders...

decoration

Ik vraag mij soms af of Amerika er zelf niet moe van wordt. De ene oorlog is nog niet rond of ze staan al klaar om er een nieuwe te beginnen.

 

Wat heeft dat land daar ook te zoeken? Een extra basis om nu ook vanuit Zuid-Korea (naast Japan) een scherp oogje te houden op die doorn in hun oog: China?

 

Ik vind deze vorm van politiek alvast een belediging voor het intellect van de algemene wereldbevolking. Wie houden ze ook voor de gek met hun "bezorgdheid"...

20-05-10

Read Only uitschakelen in Open Office

decoration

Dit is wat ik gedaan heb en het werkte. Ik heb wel een Engelse versie van Open Office:

stap 1: Ga in de menubalk naar Format.

stap 2: Kies in dit menu: section.

stap 3: Kijk welke onderdelen "protected" zijn en vink die (al naargelang je voorkeuren) uit.

Zo, en nu kan je die onderdelen terug wijzigen of verwijderen.

12:24 Gepost door Elfyroth in Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: open office, read only |  Facebook |

19-05-10

Cacaopoeder: weet wat je drinkt

decoration

Ingrediënten (gebaseerd op Colruyt Choco Quick) per 100 g. Wil je de waarden per glas dan moet je alles delen door 6.67:

  • 20% magere cacaopoeder
  • De overige 80% is samengesteld uit andere dingen:

- suikers (78,8g)

- emulgator (E322, bevat soja)

- vitaminen B1 (1.4 mg)

- vitamine B2 (1.6 mg)

- vitamine B3 (18 mg)

- vitamine B5 (6 mg)

- vitamine B6 (2 mg)

- vitamine B12 (1 μg)

- vitamine C (60 mg)

- vitamine E (10 mg)

- vitamine H (0.15 mg)

- vitamine M (200 μg)

 

Beetje naïef maar ik dacht ik altijd dat ik echtere cacaopoeder kocht, meer dan 20% alleszins. Dus wat is nu het verschil tussen magere en gewone cacaopoeder? Het is niet makkelijk om hier duidelijke definities van te vinden. http://www.goedgeweten.be is de enige bron die voldoende info gaf. Hieronder een beetje ingekort voor de overzichtelijkheid:

 

Magere cacao

Magere cacaopoeder, Sterk ontvette cacao, Sterk ontvet cacaopoeder, Ontvet cacaopoeder, Vetarme cacao, Vetarme cacaopoeder

Bereiding/oorsprong:
Magere cacaopoeder wordt verkregen tijdens het persen van cacaomassa.
Algemene opmerking:
bevat minder dan 20% cacaoboter


Cacaopoeder

Bereiding/oorsprong:
Cacaopoeder wordt verkregen tijdens het persen van cacaomassa.
Algemene opmerking:
bevat minimaal 20% cacaoboter

 

En eigenlijk als je een beetje kijkt naar de prijzen van rauwe, pure cacaopoeder in vergelijking met supermarktcacaopoeder, had je het wel kunnen zien aankomen.

17:45 Gepost door Elfyroth in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chocomelk, cacaopoeder, chocolademelk, keuken |  Facebook |

18-05-10

Fakking teringzooi

decoration
Dit vind ik gewoon een van de grappigste woedeuitbarstingen van de moderne Nederlander. 

 

Moest er even uit. 

21:09 Gepost door Elfyroth in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: grappig, nederland, nederlands, taal |  Facebook |