09-07-10

Aardappelen worden duurder

Ik las vandaag
in de Gazet van Antwerpen:

De nieuwe patatjes worden duur. Op de veiling worden voor machinegerooide vroege aardappelen nu prijzen betaald van 19,50 euro tot 23 euro plus btw voor 100 kg. Vorig jaar ging hetzelfde pakket nog van de hand voor 9 euro.

decoration


Als men 100 kilogram aan 23 EUR koopt dan is elke kilo 0.23 EUR waard.

Een zak van 5 kg aardappelen primeur kost mij nu gemiddeld 5 EUR (1 EUR/kg). Dat de verkoper mij die 5 kg aan de aankoopprijs doorverkoopt - 1.15 EUR - is misschien wel wat veel gevraagd, maar wat is hier aan de hand?

Als we van de  5 EUR die ik betaal de BTW aftrekken, 6% (0.30 EUR) dan houdt de verkoper 4.7 EUR over. Na aftrek van zijn aankoopkost (1.15 EUR) blijft er nog 3.55 EUR over. Alle vervoers- en tussenpersoonskosten in acht genomen, dit lijkt me big business.

Conclusie: de aardappelverkoper verkoopt zijn aardappelen door aan meer dan drie keer de aankoopprijs. Is dit woekerwinst of zit er ergens een rekenfout?

19:44 Gepost door Elfyroth in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: actua, aardappelen, keuken, groenten, economie |  Facebook |

Commentaren

Aardappelen, dit seizoen nog geen nieuwe gekocht, tot nu toe 1 euro/5 kg. Wij zijn met 2 volwassenen, ondanks de kleine hoeveelheid die wij eten hebben wij zo goed als geen slechte aardappelen. als ze van de supermarkt komen staan ze vol scheuten en slaan groen uit en rotten eer we ze op krijgen

Aardbeien 3 euro/kg.

Super kersen 4 euro/kg.

Dit alles rechtstreeks bij de desbetreffende teler gekocht

Gepost door: Goedkoop | 09-07-10

Ja, is toch wat, he, die rotte plekken altijd.

Als je teler ermee instemt, kan ik hem misschien toevoegen aan mijn kolom Boeren (rechterkolom)?

Gepost door: Elfyroth | 09-07-10

De commentaren zijn gesloten.