22-02-11

Libië - zei iemand Nero?

nerochild.jpgLibië, wat zijn dat daar voor een toestanden zeg! Zwarte huursoldaten uit het buitenland om de lokale bevolking te vermoorden en verkrachten. Oorlogsbommen die vanuit de lucht op de stakende massa's gegooid worden.

Khadafi, de rare filosoof...Narcist, artiest, wat hij ook van zichzelf vindt. Rare kwiet daar zijn we het over eens. Dat was al langer dan vandaag. Ik heb net ontdekt dat mensen in Libië groene gordijnen moeten hangen van Khadafi. Groen is dé kleur. Ook gevels worden bij voorkeur groen geverfd. En vandaar ook zijn zelfgeschreven Groene Boekje. Neen, geen spelling, maar een soort van tractaat over hoe een democratie eruit zou moeten zien. De drie delen even snel van Wikipedia gehaald:

 • The Solution of the Problem of Democracy: 'The Authority of the People'
 • The Solution of the Economic Problem: 'Socialism'
 • The Social Basis of the Third International Theory

Boeiend, vooral gezien de huidige aanpak. Eerst zijn zoon de televisie opsturen om al bevingerend de burgers op imminente represailles te wijzen. Dan even met een paraplu, half uit een camionet in een vervallen hangar een kort teken van leven (in Libië en niet Venezuela) geven. Het respect voor de zijnen druipt eraf.

En waarom doet die man me aan Nero denken? Ik had aanvankelijk het beeld van een bescheiden filosoof. Dat tentje heeft het hem gedaan. Maar dan die verplichting van de nationale groene huisgordijnen en groene gevelverf. Schone vrouwelijke lijfwachten. Een zelfgeschreven groen boekje met de enige echte oplossing voor een goedwerkende democratie waarvan hij vindt dat heel de wereld het moet overnemen. En een gepersonaliseerde tent als je hem uitnodigt. De man komt niet als je geen tent klaar hebt laten zetten voor hem. Achteraf blijkt ook dat die tent toch niet zo bescheiden is.

Tja, en Nero - die zichzelf ook zo fantastisch vond - werd ook heel boos als mensen tegen begonnen te spreken. Op zo'n momenten waren er geen grenzen meer.

(Bron afbeelding: http://www.bertsgeschiedenissite.nl/ijzertijd/eeuw1ac/nerochild.jpg)


___

uPDATES:

dd 24/2:

 • Europa belooft sancties waaronder het niet meer toekennen van een visum aan Libiërs. Wie straf je daar nu mee?
 • Ik begin stilletjes aan te geloven dat Khaddafi echt gekwetst is. Het eerste beeld van een gek wordt bij mij nu verruimd met het beeld van een boze vader die erg teleurgesteld is in zijn kinderen, hen maant om geen "domme dingen" te doen en hardhandig straft. Misschien heeft dat ook wel iets met communisme te maken, een dergelijke band met het volk. Maar ook kinderen hebben rechten in een ouder-kindrelatie.
 • Ik vind dat we moeten opletten met wat deze man zegt. Het risico bestaat nu immers dat we niets meer geloven van wat hij zegt, terwijl hij toch een paar goede punten had met betrekking tot Elizabeth II en het feit dat Amerika ook maar wat losbombardeert, wat geen excuus is, maar toch...Het is wel waar.
 • Het valt me ook moeilijk om te geloven dat plots de ogen van Europa en Amerika opengaan. Dat die man zo gek en onaanvaardbaar was, tja dat wisten we echt niet. Iemand die zijn olie inzet om zijn zoon in Zwitserland vrij te kopen, die zich de koning der Afrikaanse koningen noemt en lak heeft aan zoveel regels waar hij door bepaalde functies wel aan gebonden is, moet ooit toch wel opgevallen zijn.
 • Ik ben ook blij dat Khaddafi de fout maakt om Bin Laden uit de kast te halen. Zo illustreert hij maar weer eens hoe belachelijk en onovertuigend het is wanneer mogendheden (enkele Westerse landen gingen hem hierin reeds voor) burgers op een verkeerd spoor proberen te zetten met zelfbedachte concepten.

dd 18/3:

 • Ik weet niet meer wat ik moet geloven van de berichtgeving over dit land. Nu zegt Khaddafi ook dat het allemaal opgezet spel is, wat gezien zijn internationale ongeliefdheid al voor de onlusten niet onwaarschijnlijk is. 
 • Ik vind het geen goed idee dat de VN gisteren besloten hebben om Libië te bombarderen. Of in VN-termen: een vliegverbod in te stellen. Als eufemisme kan het tellen. Het is ergens toch een hypocriete bedoening, vooral als we Saoedi-Arabië erbij betrekken bijvoorbeeld, want: stuurde nu net dit land niet vorige week haar leger naar Bahrein om volksprotesten te onderdrukken? Dus als men consequent wil zijn moet men eigenlijk ook over Saoedi-Arabië en Bahrein een vliegverbod instellen, maar dit zal niet gebeuren want de volksprotesten worden blijkbaar gesteund door Iran (die andere aartsvijand van het Westen) en waarschijnlijk ook een heleboel economische belangen. Waarmee ik maar wil zeggen dat dit alles allang niet meer om vrijheid en democratie draait.
 • En hoe zit het met Frankrijk en de financieringscampagne door de Khaddafis? Ik vind dat dit eerst onderzocht moet worden alvorens Frankrijk zich het recht neemt haar ex-sponsor te bombarderen.
 • Nu moet ik ineens aan Saddam denken. Die moest ook vliegensvlug afgevoerd worden op het ogenblik dat hij begon te spreken. Ik heb de indruk dat Khaddafi over vele landen wel pittige geheimen uit de doeken wil doen nu. Is Duitsland daarom ineens zo stil geworden?
 • Namiddag edit: Hillary Clinton begon als bij toeval ook over Saddam in haar speech eerder op de dag.

 

11:15 Gepost door Elfyroth in Actualiteit, Geschiedenis, Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: libië, nero, khadafi |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.