20-03-11

Lap weeral oorlog

obama-nobel.jpgEn...we zijn vertrokken: de Verenigde Staten - laten we er geen doekjes om winden - hebben de aanval ingezet op Libië. Het land dat het laatst was om te reageren op de volksprotesten aldaar, leidt nu een nieuwe oorlog in die binnenkort misschien overwaait naar het Europese vasteland, want Khaddafi dreigt er ondertussen ook al mee de landen langs de Middellandse Zee te bestoken.

Ondertussen blijft dit zinnetje door mijn hoofd spoken: Khadaffi ontkent dat hij zijn eigen bevolking beschiet.

En dan deze ochtend in Het Laatste Nieuws een lezerscommentaar, dat ging als volgt:

19 maart 2003,aanval irak,19 maart 2011 nu libië??? . Je moet niet slim zijn waar over het ga hè??

Hm, interessant. We gaan eens kijken:
- Wikipedia: The Iraq War or War in Iraq, also referred to as the Second Gulf War or Operation Iraqi Freedom,[49] was a military campaign that began on March 20, 2003,[50][51]
- CNN: 19 March 2003 Bush Declares War

We zeggen vaak dat de man ze niet allemaal op een rijtje heeft, maar waarom zou iemand in het oog van de camera keer op keer blijven ontkennen dat de bevolking beschoten wordt, terwijl hij zelf ook kan zien dat massa's media de wereld rondgaan om daarvan het tegendeel te bewijzen. Ik weet het niet. Het is vreemd. Hij zelf legt het als volgt uit: dat er van buitenaf mensen geïnfiltreerd zijn.

Hm, ik moet zeggen dat ik wel onder de indruk was toen ik zag dat de straaljager van opstandelingen neergehaald was. Opstandelingen die straaljagers hebben? Waar halen die mensen dat vandaan? Als ik morgen in Brussel wil gaan staken dan valt er toch ook niet even een straaljager in mijn schoot om mee aan de slag te gaan. Hier ben ik wel wat argwanend. Ze gaan net de straat op uit armoede en miserie. Dan kan je je normaal toch geen straaljagers en ander chique oorlogstuig veroorloven?

 

07-03-11

Leger schiet op betogers die gebouw Staatsveiligheid binnen willen dringen

istockphoto_8491966-confidential-information.jpgIn Egypte proberen betrokken ambtenaren, zaken- en staatslui snel alle bewijsmateriaal te doen verdwijnen. Er woedden afgelopen week verschillende branden in staatsgebouwen waarbij toevallig heel wat belangrijke dossiers in vlammen opgingen.

Het lijkt erop dat de betogers nu de laatste dossiers nog proberen te redden.

24-02-11

Mohamed VI richt Raad voor Economische en Sociale Zaken op

21 februari 2011

king_mohamed_vi_inaugurating.jpgIn Marokko heeft Mohamed VI de Marokkaanse Raad voor Economische en Sociale Zaken opgericht. De inhuldiging van de leden gebeurde op 21 februari 2011.

De raad toont een opvallende en veelbelovende samenstelling van verschillende leeftijden en geslachten.

Deze groep is belast met het controleren en rapporteren  van en over de werking van economische en sociale aangelegenheden in het land. Misbruiken, fraude en andere scheve schaatsen dienen gemeld te worden en betrokken personen zullen ter verantwoording geroepen worden en al dan niet gesanctioneerd, geschorst of berecht worden.

Uitgebreid takenpakket kan je zelf even zoekmachine'en.

(bron: http://globalvoicesonline.org/2011/02/22/morocco-king-sets-up-economic-and-social-council/ en http://cabalamuse.files.wordpress.com/2010/01/king_mohamed_vi_inaugurating.jpg)

22-02-11

Libië - zei iemand Nero?

nerochild.jpgLibië, wat zijn dat daar voor een toestanden zeg! Zwarte huursoldaten uit het buitenland om de lokale bevolking te vermoorden en verkrachten. Oorlogsbommen die vanuit de lucht op de stakende massa's gegooid worden.

Khadafi, de rare filosoof...Narcist, artiest, wat hij ook van zichzelf vindt. Rare kwiet daar zijn we het over eens. Dat was al langer dan vandaag. Ik heb net ontdekt dat mensen in Libië groene gordijnen moeten hangen van Khadafi. Groen is dé kleur. Ook gevels worden bij voorkeur groen geverfd. En vandaar ook zijn zelfgeschreven Groene Boekje. Neen, geen spelling, maar een soort van tractaat over hoe een democratie eruit zou moeten zien. De drie delen even snel van Wikipedia gehaald:

 • The Solution of the Problem of Democracy: 'The Authority of the People'
 • The Solution of the Economic Problem: 'Socialism'
 • The Social Basis of the Third International Theory

Boeiend, vooral gezien de huidige aanpak. Eerst zijn zoon de televisie opsturen om al bevingerend de burgers op imminente represailles te wijzen. Dan even met een paraplu, half uit een camionet in een vervallen hangar een kort teken van leven (in Libië en niet Venezuela) geven. Het respect voor de zijnen druipt eraf.

En waarom doet die man me aan Nero denken? Ik had aanvankelijk het beeld van een bescheiden filosoof. Dat tentje heeft het hem gedaan. Maar dan die verplichting van de nationale groene huisgordijnen en groene gevelverf. Schone vrouwelijke lijfwachten. Een zelfgeschreven groen boekje met de enige echte oplossing voor een goedwerkende democratie waarvan hij vindt dat heel de wereld het moet overnemen. En een gepersonaliseerde tent als je hem uitnodigt. De man komt niet als je geen tent klaar hebt laten zetten voor hem. Achteraf blijkt ook dat die tent toch niet zo bescheiden is.

Tja, en Nero - die zichzelf ook zo fantastisch vond - werd ook heel boos als mensen tegen begonnen te spreken. Op zo'n momenten waren er geen grenzen meer.

(Bron afbeelding: http://www.bertsgeschiedenissite.nl/ijzertijd/eeuw1ac/nerochild.jpg)


___

uPDATES:

dd 24/2:

 • Europa belooft sancties waaronder het niet meer toekennen van een visum aan Libiërs. Wie straf je daar nu mee?
 • Ik begin stilletjes aan te geloven dat Khaddafi echt gekwetst is. Het eerste beeld van een gek wordt bij mij nu verruimd met het beeld van een boze vader die erg teleurgesteld is in zijn kinderen, hen maant om geen "domme dingen" te doen en hardhandig straft. Misschien heeft dat ook wel iets met communisme te maken, een dergelijke band met het volk. Maar ook kinderen hebben rechten in een ouder-kindrelatie.
 • Ik vind dat we moeten opletten met wat deze man zegt. Het risico bestaat nu immers dat we niets meer geloven van wat hij zegt, terwijl hij toch een paar goede punten had met betrekking tot Elizabeth II en het feit dat Amerika ook maar wat losbombardeert, wat geen excuus is, maar toch...Het is wel waar.
 • Het valt me ook moeilijk om te geloven dat plots de ogen van Europa en Amerika opengaan. Dat die man zo gek en onaanvaardbaar was, tja dat wisten we echt niet. Iemand die zijn olie inzet om zijn zoon in Zwitserland vrij te kopen, die zich de koning der Afrikaanse koningen noemt en lak heeft aan zoveel regels waar hij door bepaalde functies wel aan gebonden is, moet ooit toch wel opgevallen zijn.
 • Ik ben ook blij dat Khaddafi de fout maakt om Bin Laden uit de kast te halen. Zo illustreert hij maar weer eens hoe belachelijk en onovertuigend het is wanneer mogendheden (enkele Westerse landen gingen hem hierin reeds voor) burgers op een verkeerd spoor proberen te zetten met zelfbedachte concepten.

dd 18/3:

 • Ik weet niet meer wat ik moet geloven van de berichtgeving over dit land. Nu zegt Khaddafi ook dat het allemaal opgezet spel is, wat gezien zijn internationale ongeliefdheid al voor de onlusten niet onwaarschijnlijk is. 
 • Ik vind het geen goed idee dat de VN gisteren besloten hebben om Libië te bombarderen. Of in VN-termen: een vliegverbod in te stellen. Als eufemisme kan het tellen. Het is ergens toch een hypocriete bedoening, vooral als we Saoedi-Arabië erbij betrekken bijvoorbeeld, want: stuurde nu net dit land niet vorige week haar leger naar Bahrein om volksprotesten te onderdrukken? Dus als men consequent wil zijn moet men eigenlijk ook over Saoedi-Arabië en Bahrein een vliegverbod instellen, maar dit zal niet gebeuren want de volksprotesten worden blijkbaar gesteund door Iran (die andere aartsvijand van het Westen) en waarschijnlijk ook een heleboel economische belangen. Waarmee ik maar wil zeggen dat dit alles allang niet meer om vrijheid en democratie draait.
 • En hoe zit het met Frankrijk en de financieringscampagne door de Khaddafis? Ik vind dat dit eerst onderzocht moet worden alvorens Frankrijk zich het recht neemt haar ex-sponsor te bombarderen.
 • Nu moet ik ineens aan Saddam denken. Die moest ook vliegensvlug afgevoerd worden op het ogenblik dat hij begon te spreken. Ik heb de indruk dat Khaddafi over vele landen wel pittige geheimen uit de doeken wil doen nu. Is Duitsland daarom ineens zo stil geworden?
 • Namiddag edit: Hillary Clinton begon als bij toeval ook over Saddam in haar speech eerder op de dag.

 

11:15 Gepost door Elfyroth in Actualiteit, Geschiedenis, Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: libië, nero, khadafi |  Facebook |

17-02-11

De Arabische Revolutie

istockphoto_13401863-revolution.jpgZoals je op het nieuws kon volgen is sinds enkele weken de Arabische Revolutie op gang gekomen. Eerst in Tunesië waar een hooggeschoolde werkloze universitair zichzelf in brand stak nadat hem verboden werd op straat fruit te verkopen, wegens geen vergunning. Daarna in Egypte en nu in Algerije, Iran, Bahrein, Jordanië, Yemen en Libië. Marokko volgt dit weekend, dan zijn er marsen gepland. Ook Algerije gaat dit weekend opnieuw de straten op.

Goed, in Tunesië en Egypte zijn de staatshoofden al afgezet. Al vond ik de wending van Mubarak op het einde uiterst onverwacht. De ene dag zweert hij bij zichzelf en de andere dag geeft hij onmiddellijk de macht uit handen. Wat voor telefoontje heeft die man gekregen, denk je dan.

In andere landen is het nog afwachten en is het ook kijken naar de exacte wensen van de bevolking. In Bahrein heeft men bijvoorbeeld niet te klagen qua levensstandaard, dus dat land steekt toch wat af tegen de andere regios. Misschien is geld dan toch niet alles.

In Marokko is het niet onmiddellijk de koning waar men van af wil, lijkt me. En al weegt zijn onderhoud wel zwaar op de bevolking, hij doet zijn best zo de ganse week het hele land op en af reizend. Het systeem is rot. Corrupte ambtenaars en bedienden die op posten zitten, alleen maar omdat ze familie of kennis zijn van. De hoogopgeleiden daarentegen staan op straat lucratief een marktkraampje in elkaar timmeren. En de jeugd die dat ziet wil natuurlijk niet meer verder studeren, want waarom zou je ook. Dat soort dingen. Ook politieagenten maken massaal misbruik van hun macht om extra fooien op te kunnen strijken. Toegegeven, ze verdienen bitter weinig, zoals zovele andere beroepen in de regio. Maar je kan rijdend op de weg, zo tegengehouden worden en de agent kan zeggen dat je door het rood gereden bent. Dat kan 1) flagrant niet waar zijn of 2) dat kan flagrant niet logisch zijn (omdat er helemaal geen verkeerslicht staat bijvoorbeeld), maar als die ene agent dat zegt en voet bij stuk houdt, dan heb je pech, want in 1 agent zitten bij wettelijke bepaling 12 getuigen. Het is dus jouw woord tegen 12. Goed, de meeste geven dan gewoon wat briefjes geld om verlost te worden uit hun lijden.

En met dat soort dingen heeft men het nu gehad, over de hele Arabische wereld. Boze mensen, teleurgestelde mensen...Boze moslims ook, nu we het er toch over hebben.  Razende moslims die de laatste weken de straten opgingen om eens goed hun gedacht te zeggen...

istockphoto_12666884-knife-attack.jpg

istockphoto_14767201-muslim-woman-terrorist-with-gun.jpg

istockphoto_14635378-armed-middle-eastern-man.jpg

 

 

 

 

 

 

En toch is er nog geen enkele bom ontploft...Hm, vreemd.

Zelfmoordterrorist, autobom, onthoofding, zwaarden,...muhahaha.

Goed, waar waren we...Ah ja, revolutie, jawohl! In Egypte staat een burgergroep nauwgelet toe te kijken tot alles in orde wordt gebracht zoals het hoort. Men volgt het leger op de voet op en laat zich onmiddellijk horen als men niet akkoord is.

In Tunesië hebben de betogers de fout gemaakt na de vlucht van Ben Ali gewoon weer naar huis te gaan. In dat land is er dus wat onduidelijkheid nu.

In Iran wilde men alleen maar meefeesten met de Egyptenaren, maar ook dat mocht niet, is daar dan een student gestorven, en daar is het nu dus ook oproer. Ik dacht dat staatshoofden strategisch aangelegd waren. Ahum.

Voor de mensen die het op Al-Jazeera volgen, boeiend hoe Al-Jazeera weigert verslag te doen over Bahrein. Dat ligt namelijk heel dicht bij Qatar, het thuisland van de grote baas. Over Qatar geen slecht woord op Al-Jazeera en ook over de bevriende buurlanden, geen slecht woord dus. Dit maar, voor de mensen die vol zijn van de objectieve verslaggeving van Al-Jazeera.

Dit weekend zal het ongetwijfeld feest zijn bij de zender, want de favoriete scapegoat plant protestmarsen. Herinner u dat Al-Jazeera onlangs verbannen werd uit Marokko wegens...tja,...Eenzijdige verslaggeving? Het was op den duur toch om te lachen, hoor. Bijna elke keer als je Al-Jazeera (Arabisch) opzette, had je 8/10 kans dat het over Marokko ging, negatief nieuws. Zoveel landen in de Arabische wereld en het moest altijd over Marokko gaan. Waarom? Mij een raadsel. Negatief nieuws genoeg in Qatar, als je het mij vraagt, de wil moet er ook zijn natuurlijk.

En ten slotte, "de jeugd" die steeds meer verloedert, achteruitgaat, lui wordt, dommer wordt, geen respect meer heeft, geen zin voor verantwoordelijkheid meer heeft, geen besef van waarden,...Jeugd, ze zijn niet wat ze lijken.

 

UPDATE:

19/2/11: Al-Jazeera zendt nu wel uit over Bahrein.

24/2/11: Er gaan geruchten dat het allemaal in gang gezet is door bepaalde mogendheden om de olieprijs op te drijven, nieuwe crisissen te ensceneren (nu de vastgoedcrisis op z'n einde loopt),...Wat er ook van zij, Obama haastte zich gisteren om dat tegen te spreken, na een lange en pijnlijke stilte/onzichtbaarheid over bloedbad Libië.

22-01-11

Tunesië

istockphoto_12658119-sidi-bou-said-courtyard.jpgOmdat je er toch maar iets over moet zeggen, niet waar.

Wel, van alle mensen in die regio had ik de Tunesiërs nooit verdacht van zulkse capaciteit tot heuse volksopstanden. Maar wat wil je? Als je een 20-tal jaren lang geen a durft zeggen. Tja als een bom ontploft...

Het spijtige vind ik nu toch wel de schandpaling van de hele familie Ben Ali. Die kunnen er toch ook niet aan doen dat ze zo'n grootvader, oom, broer, wat dan ook hebben. Om dan die mensen hun huis binnen te vallen en heel hun huisraad tentoon te stellen als gestolen van het volk vind ik niet correct.

Ik vind het ook spijtig dat twee Zweden die in het bezit waren van wapens niet eerst democratisch - want dat wil men nu toch juist? - ondervraagd werden op het politiekantoor, maar in plaats daarvan op straat op de grond gegooid werden en door het leger op allerlei oncomfortabele plaatsen tot bloedens toe geschopt werden onder het filmende oog van een of andere nieuwszender. Niet correct. Vooral niet als later blijkt dat het twee jachters waren die in Tunesië op vogels kwamen jagen. Ik vraag mij wel af of je daarvoor helemaal van Zweden naar Tunesië moet gaan, maar goed.

Er heerst dus duidelijk een toestand van anarchie op dit ogenblik en we mogen blij zijn dat er geen shia versus sunni verdeling is in Tunesië, want anders had ik nu al een Iraq saga continues voorspeld. Hoe dan ook, de Arabische vorsten - ik begrijp niet waarom ze zich nog president noemen, alsof presidenten levenstermijnen bekleden...- zijn nu heel bang en je ziet dat preventief in verschillende landen al hervormingen worden doorgevoerd. Dat ruikt naar angst en dat ruikt de lokale bevolking het eerst.

Hoewel ik natuurlijk benieuwd ben naar het verdere verloop van dit verhaal, zou ik het jammer vinden als Arabieren zo hard opgingen in hun strijd om rechtvaardigheid en onafhankelijkheid dat ze niet meer zouden zien dat ze intern (nog meer) verdeeld werden en dat er iemand op de loer ligt om te komen heersen.

03-12-10

405 miljoen internationale migranten in 2050: zoek dekking

istockphoto_13292809-anonymous-crowd.jpgYaada, yaada, 405 miljoen internationale migranten. Minder jobs, minder welvaart,...Ooh, nu plas ik in mijn broek. Alsof we zonder migranten economisch zoveel beter af zouden zijn. De economische crisis is (kunstmatig) op gang gebracht door banken en door Amerika en niet door de onbekende Afrikaan die in een visserbootje naar hier kwam varen, hoor.

De Romeinen gingen naar het Midden-Oosten en Afrika, de Spanjaarden gingen naar Amerika, De Fransen naar Algerije, De Britten naar Egypte, De Nederlanders naar Zuid-Afrika, ...

En ook toen begon het met eentje en toen brachten ze hun vrienden en familie en algauw palmden ze volledige landen en continenten in.

Who cares, zo werkt geschiedenis, zo werkt de wereld en de wereld is van iedereen. Als het hier in het Westen op niks trekt gaan mensen ook vluchten of denk je echt dat bijvoorbeeld wij Belgen aan manneken Pis gaan liggen verkleumen in plaats van onszelf en ons gezin veilig te proberen stellen door desnoods te emigreren.

Ik vind het zo egoïstisch dat vandaag de dag mensen die hier hun geluk komen zoeken als halve of hele criminelen worden gezien terwijl omgekeerd daarvoor in de geschiedenis mensen met open armen werden ontvangen en men als bedankje de lokale bevolking toch nog overhoop schoot (zie: geschiedenis van Kongo).

Daarop kan ik maar één ding zeggen: bah.

(bron: http://demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1188765/2010/11/29/In-2050-zijn-er-405-miljoen-internationale-migranten.dhtml)

11:48 Gepost door Elfyroth in Actualiteit, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: migratie, economie, crisis, jobs, egoïsme |  Facebook |