13-08-11

Bejaarde buren

istockphoto_2197867-bad-mood.jpgIk heb een grote fout gemaakt toen ik besliste om in een rustige wijk te gaan wonen. Ik had het gehad met de stadskern, het verkeer en de luidruchtige omwoners en dus heb ik enkele jaren geleden gekozen voor een appartementsgebouw met nagenoeg enkel gepensioneerde mensen.

Op het eerste zicht geen probleem, want zij hebben graag rust en ik ook,...Enkel zijn de definities daarvan anders afgebakend. Met als gevolg bijvoorbeeld dat ik geen verjaardagsfeestje kan houden voor kleine kinderen in de namiddag. Rond 16.30u komen de buren al kloppen dat de kinderen druk zijn.

Al heel gauw viel het me ook op dat een en ander ook wel eens te maken zou kunnen hebben met het feit dat deze mensen zelf ook geen kinderen of kleinkinderen lijken te hebben. Het begrip kinderen en de daaraan verbonden energie en drukte is hen waarschijnlijk wereldvreemd.

In een mum van tijd had mijn hele familie en kennissenkring de boodschap begrepen: bezoek is hier niet welkom, ongeacht het uur van de dag.

Nog andere vreemde gewoontes van mijn bejaarde buren is het raamhanggedrag. Van zodra ik de autodeur dichtkklap plakken ze er al. Als ik voorbij rijd, blijven ze me aanstaren. Als ik word afgezet door vrienden dan gaat spontaan het raam open en kijkt de buurvrouw mij en mijn gezelschap ostentatief aan. Als de post een pakje heeft en ik ben niet er niet op tijd bij, reken maar dat de buurman hem al heeft uitgehoord over wat daar in zit. Dat sommige koeriers daar dan nog op antwoorden.

Als je op de gang STRUIKELT gaat de deur van de buren open en snel weer toe. Je ziet ze niet eens. Zo snel gaat het. Hun taal om te zeggen dat dat net iets te luid was. 

Als er andere problemen zijn, dan worden die ook niet aan mij gecommuniceerd, maar aan mijn huisbaas die er verder ook niets over vertelt aan ons omdat hij de rust wil behouden...? We kwamen er per toeval achter.

Bref, ik ben dit schijnheilige stinkkot beu als koude pap en ik wens mijn opvolger heel veel plezier toe. Van een kat in de zak gesproken.

En dat is dan weer het grote voordeel van huren. Je bent niet verplicht ellendig te leven.

18:05 Gepost door Elfyroth in Huis, Maatschappij, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: buren |  Facebook |

28-01-11

Cosmetica voor vette of gemengde huid

istockphoto_14085615-cosmetics.jpgSinds ik de natuurlijke ingrediënten heb ontdekt zoals lavendel, brandnetel, driekleurig viooltje ben ik diep maar dan ook diep ontgoocheld in de cosmetica-industrie.

Dat de oplossing zo belachelijk simpel is en dat het probleem zo ingewikkeld wordt voorgesteld is iets wat weinig mensen echt doorhebben als ze bekogeld worden met beloftevolle reclamespots.

Wel, mijn huid ziet er beter uit dan ooit voorheen en dat allemaal omdat ik nu gewoon zelf mijn lotion maak, mijn eigen dagcrème en mijn eigen maskers (maar dat laatste deed ik voorheen ook al).

Het is een op maat gemaakte routine en dat werkt natuurlijk veel beter dan 1 product dat voor alle mensen tegelijk op de markt wordt gebracht. Niet iedereen is hetzelfde, niet alle huiden reageren hetzelfde.

Daarom heeft het waarschijnlijk niet veel zin om hier even hét magische recept neer te typen dat alle problemen even zal oplossen, maar toch...Er zijn ingrediënten die bijzonder heilzaam zijn voor de vette/gemengde huid als je ze in hun pure niet-verwerkte vorm kan bemachtigen zijnde:

- appelazijn

- tea tree essentiële olie

- manuka honing (hoogst mogelijk factor die je kan betalen vanaf 10 MGM)

Eerste ingrediënt is het hoofdbestanddeel van mijn lotion, tweede van mijn dagcrème en derde van mijn maskers.

Je kan tea tree - afhankelijk van je gevoeligheid - ook direct aanbrengen op een probleemgebied.

Je kan voor een diepgaande werking ook een nachtje manuka laten trekken op je gezicht.

Weer zoveel mogelijk alcohol.

Er zijn verschillende recepten beschikbaar op het internet en die laten zien hoe je lotions en dagcrèmes kan samenstellen. Je vervangt de ingrediënten met diegenen waarvan jij denkt dat ze voor jou gepast zijn.

Dat doet allemaal wonderen. En daarom adieu Estée Lauder, adieu Clinique, adieu Avène en alle anderen die mij niet konden helpen. Soms moet je het gewoon zelf doen.

06-01-11

Internetrecept shampoo voor droog en/of gekleurd haar

istockphoto_3976260-beauty-massage.jpgIk heb veel shampoos over mijn haar gehad en een mens wordt oud...Dan spring je toch weer wat voorzichtiger om met wat je hebt. Er zijn best veel schadelijke stoffen in shampoos die op termijn meer droogheid aan je haar toevoegen dan wegnemen. Je kan ook last krijgen van jeuk of schilfers. Van shampoo veranderen is dan slechts een tijdelijke oplossing, zo leert de ervaring. Tenzij afstand gedaan wordt van de oorzaak van het probleem kan je blijven veranderen van shampoo en ondertussen gaat je haar er toch onder lijden. Om maar even weer reclame te maken voor de natuur.

Ik heb zojuist mijn eerste shampoo gemaakt. Ik heb hem nog niet uitgeprobeerd omdat hij eerst nog een week moet trekken, maar ik kan alvast niet wachten. Ik heb mijn recept gebaseerd op verschillende recepten die ik op het net vond en op mijn eigen ervaring met natuurlijke ingrediënten: 

- 4 soeplepels zeepschilfers (Ik heb de mildst beschikbare zeep hiervoor even geraspt).

- 4 zakjes kamillethee of 2 soeplepels verse kamille.

- 1.5 mok water

- 1 theelepel olie (olijfolie, amandelolie, jojobaolie, te kiezen)

- 1/4 citroenschijf

- 1 theelepel rozemarijn

- 1 theelepel peterselie

- 2 soeplepels honing


Breng het water aan de kook met de kamille, rozemarijn, citroen, honing en peterselie.

Giet dit daarna bij de zeep en wacht tot het gesmolten is.

Voeg aan het mengsel ten slotte de olie toe.

Giet in een fles en voeg eventueel een stukje vanillestok toe of 5 druppels van je favoriete etherische olie als parfumafwerking, want echt geweldig ruikt het natuurlijke alternatief niet als je het vergelijkt met marktshampoos.

Bewaar in koelkast.

Update:

- Hm, misschien toch te veel olie gebruikt. Heb de hoeveelheid even aangepast. Kan zijn dat het nog te vet zal zijn voor bvb. normaal of reeds vettig haar. In dat geval kan je overwegen de vetcomponent er helemaal uit te laten. Er zit toch al vet in de zeepvlokken dus...

08-10-10

Shoppen

Ik ben aan het shoppen geslagen. Pas op, geslagen, ik denk dat ik nog een voorzichtige shopper ben geweest.

fragile-perfume-jean-paul-gaultier-eau-parfum-spray-women567069.jpg

09036683402.jpg

 

 

 

earrings14copper.jpg

 

 

 

Ipsa_EssenceLipGloss.jpg

 

 

Catrice+Gentle+Nude.JPG

100_Pashmina_Dark_BROWN_Shawl_Wrap_Woman_Scarf_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alles samen iets van een 120 euro of zo. Bof, ça va. Commentaren volgen.

03-10-10

Stijltang of haardroger

istockphoto_11733369-brunette-straightening-her-hair.jpgAls het op beschadiging aankomt dan zou een stijltang het schadelijkst zijn voor je haar. Er is direct contact met het haar en bij een haardroger zou dat niet zijn.

De tijd dat je nog met een klassieke haardroger en een borstel je haar rechttrok is lichtjes voorbijgestreefd. Vandaag doe je dat niet meer zelf, maar laat je dat door de kapper doen. Als je zelf aan de slag gaat dan is de kans groot dat je dat doet met een hot brush.

Een hotbrush is eigenlijk een haarborstel en een haardroger in een. Dat is heel handig als je haar net gewassen is en je wil het drogen, maar als je echt plat haar wil is een stijltang toch het effectiefst.

Wat is nu mijn ervaring met beschadiging? Wel, in de tijd dat ik nog een stijltang had, waren het nog krakkemige dingen en ja: in een mum van tijd had ik een bos stro.

Toen ben ik gelijk opgehouden met stylen en leerde ik gewoon leven met mijn haar. Als ik al eens stylede, dan met een haardroger en later een hotbrush. Toen ik een haardroger gebruikte was het niet alleen aartsmoeilijk (met nog eens een borstel erbij), maar het was ook van korte duur. Eens het haar plat was, krulde het al snel weer op. Als ik naar de kapper ging dan werd het wel goed gedaan, maar goed daar hebben ze professionele haardrogers en gladmakende middelen en weet ik wat nog allemaal, maar wat betreft beschadiging: neen. Geen beschadiging met de klassieke haardroger als je niet overmatig stylet. 

Toen kwam de hotbrush. Joepie, al een stuk makkelijker, maar in tegenstelling tot wat mensen denken: jawel, ook hier is er contact met gloedheet metaal. Je haalt je haar heel traag door de borstel en terwijl er hete lucht wordt geblazen, plakt je haar toch ook even aan het metaal van de borstel. Resultaat: zichtbare beschadiging.

Nu de stijltangen al wat verder ontwikkeld zijn ten opzichte van de tijd dat ik er nog een had, ben ik toch aan het twijfelen gegaan. Met keramische platen (authentieke en niet de dunne vergankelijke laagjes) zou beschadiging voorkomen worden. Chi is een uitblinker op die markt. Ik moet het zelf nog ontdekken. Mijn Turbo Chi is op weg en ik zal op termijn vast wel een resultaatje posten.

21:53 Gepost door Elfyroth in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: haardroger, stijltang, hotbrush, chi |  Facebook |

01-10-10

Broodpudding voor mensen die geen rozijnen lusten

imagename_nl_Pudding.jpgMaar neen, broodpudding moet niet per sé met rozijnen. Daarom, voor de mensen die het niet lusten, eens een keertje anders.

 

 

 

Ingredienten

 • +/- 300 gr oude broodresten (Tip: als je broodresten hebt, na een maaltijd bijv., scheur ze dan al (dan zijn ze nog zacht) in kleine stukjes en bewaar ze in een ruime doos. Niet afsluiten en niet ophopen, want dan krijg je schimmel.)
 • 1 soeplepel kaneel
 • (1/2 soeplepel gember)
 • (1/4 soeplepel nootmuskaat)
 • melk (zorg dat je een papje hebt, niet te vloeibaar en niet te droog).
 • 1/2 zakje vanille suiker
 • 1 eigeel
 • 150 gr bruine suiker (Ik weet het, maar toch...)
 • 1 soeplepel bakboter
 • 1 lepel slagroom
 • een paar druppels citroensap

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 180 graden;
 2. Snijd/scheur brood in kleine stukjes (als je dat nog niet gedaan hebt);
 3. Kook de melk met de suiker.
 4. Gooi de broodstukjes erbij.
 5. Roeren;
 6. Meng slagroom, citroensap en eigeel erdoor;
 7. Voeg de kaneel en evt. andere kruiden toe;
 8. Zet gedurende 3 kwartier in de oven op 180 graden;
 9. Bestrooi met poedersuiker.

 

Ook dank aan Anne Verberckmoes.

20:36 Gepost door Elfyroth in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-09-10

In tijden van nood

OBW-018.jpg

Wanneer je weegschaal je in de steek laat, kan je nog altijd verder met de goede oude soeplepel. Met dit lijstje kan je al aardig wat bereiken:

 

 

Een soeplepel staat gelijk aan:

 • Koffiebonen:…………………. 10 gram
 • Tarwe, gerst, rijstmeel: ……….15 tot 20 gram
 • bloem:………………………..15 tot 20 gram
 • Aardappelmeel:…………………15 tot 20 gram
 • Griesmeel……………………..15 tot 20 gram
 • Suiker:……………………….15 tot 20 gram
 • Macaroni, noedels: …………….20 gram
 • Rijst…………………………20 tot 25 gram
 • Bruine suiker………………….20 gram
 • Bakboter………………..30 gram
 • Siroop………………………..25 gram
 • Tapioca……………………….15 tot 20 gram
 • Vermicelli…………………….20 gram
 • Droge bonen……………………20 gram
 • Fijn zout……………………..12 tot 15 gram
 • Grof zout……………………..20 tot 25 gram

(Bron: http://leefwijzer.wordpress.com/2008/09/28/hoeveel-gram-is-een-soeplepel/)

09:25 Gepost door Elfyroth in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: keuken |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende